In de synagoge ziet u Joodse meubels als de Aron Hakodesh (Arke) uit de 18e Eeuw en Joodse voorwerpen zoals een Sefer Thorarol, Thora-mantel, Rimoniemen, Thoraschild, Jad’s, Thorakroon en een sjabbat-lamp in hun oorspronkelijke omgeving, maar centraal staan de verhalen van de ‘gewone’ Joodse mensen die zich vanaf 1691 in Drenthe hebben gevestigd. Sinds de zomer van 2019 zijn verhalen, foto’s en voorwerpen van Joodse Drentenaren toegevoegd aan de vaste tentoonstelling.

Mikwe
In het synagoge-museum is geen Mikwe meer. Waarschijnlijk is die bij alle verbouwingen die het gebouw sinds 1950 heeft ondergaan, onder het beton verdwenen. Om bezoekers toch een indruk te geven hoe een Mikwe eruit ziet en wat de reinigingsrituelen inhouden, is nu de kelder ingericht als Mikwe-tentoonstellingsruimte.

Film: Sporen van het Joodse leven in Drenthe en omgeving
In de film nemen Mieke en Hans Zilverberg, twee Joodse mensen waarvan de voorouders eeuwenlang in Drenthe hebben gewoond, u mee naar de sporen van het vooroorlogse Joodse leven in Drenthe. Zij vertellen u over de Joodse gewoonten en gebruiken en vertellen u de geschiedenis van dit vooroorlogse Joodse leven. Zij nemen u in de film mee naar de overblijfselen van dit leven in Hoogeveen, Meppel, Veenhuizen, Assen, Zuidlaren, Emmen, Coevorden en het Duitse Emlichheim. De film duurt ongeveer 27 minuten.

Weer thuis
Sinds november 2020 is de parochet, die door de Philip Roos en zijn vrouw Helena Wittgensteiner in 1927 is geschonken aan de Joodse gemeente te Coevorden, weer thuis. In oktober 1942, nadat alle Joodse Coevordenaren uit hun huizen zijn gehaald en via kamp Westerbork naar vernietigingskampen zijn getransporteerd, zijn ook alle goederen uit de sjoel gehaald. Na een lange zoektocht werd de parochet gevonden op de zolder van het oude Broederklooster in Zutphen en door hen aan ons museum geschonken. De vertaling van de parochet is verzorgd door Ruth Hartogs-Koster.

David en Mietje Krammer kamer
In de voorkamer van de leraarswoning die bij de synagoge hoort is een mooie kamer ingericht. De kamer heeft de uitstraling van de jaren 1930 en vertelt het verhaal van David en Mietje Krammer die 43 jaar in de leraarswoning hebben gewoond. David was een gezien man in Coevorden bij zowel Joodse als niet-Joodse Coevordenaren en werd door iedereen ‘rabbi Krammer’ genoemd. Mietje was zijn steun en toeverlaat en had de zorg voor hun 11 kinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zij in Auschwitz vermoord, net als 7 van hun kinderen, 14 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen.

De kamer geeft niet alleen informatie over de familie Krammer maar ook over Joodse gewoonten en gebruiken. Zo is de tafel gedekt voor sabbat en zijn er veel Joodse gebruiksvoorwerpen te zien.

Ook kunt u in de voormalige Synagoge een app bekijken en beluisteren waarin David Krammer u in de synagoge vertelt over de Joodse leer en in zijn woning over Joodse gebruiken en gewoonten. Hij was ruim 40 jaar, van 1892 tot 1935, rabbi en leraar van Joods Coevorden. Ook na zijn emeritaat was hij tot zijn deportatie in 1942 vertrouwenspersoon van zowel Joodse als niet-Joodse Coevordenaren. Ook maakt u met David Krammer een tocht naar verschillende Joodse plaatsen in Drenthe. Voorts zijn er wisselende tentoonstellingen over onderwerpen die betrekking hebben op de Joodse geschiedenis en het Joodse leven. Tenslotte organiseert de synagoge regelmatig rondleidingen, lezingen, muziekvoorstellingen en cursussen.

In de voormalige synagoge te Coevorden is het Joodse leven te horen, te zien en te beleven.