Op 2 oktober 2017 is het 75 jaar geleden dat de Joodse bevolking van Coevorden is weggevoerd naar het doorgangskamp Westerbork en vandaar naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Om bij deze Holocaust stil te staan, besteedt de gemeente Coevorden in 2017 de hele maand oktober aandacht aan deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. De start van de bijeenkomsten zal gehouden worden op 2 oktober in de synagoge te Coevorden. Houd voor meer informatie en het programma deze website en de mediaberichten in de gaten.

 Nadat het joodse leven vanaf de bezetting in mei 1940 steeds verder aan banden werd gelegd, volgde in het voorjaar van 1942 het wegvoeren van joodse mannen naar de werkkampen in Drenthe. Hierdoor raakten gehele gezinnen geïsoleerd van elkaar. Op vrijdag 2 oktober 1942 kreeg de plaatselijke politie het bevel van de Sicherheits Dienst dat zij de achtergebleven vrouwen, kinderen en ouderen op 3 oktober op transport moesten zetten naar het kamp Westerbork.

Op de avond van 2 oktober 1942 kregen de joodse inwoners te horen dat zij zich reisklaar moesten maken voor transport en alleen handbagage mee mochten nemen. Nog diezelfde nacht werden alle Joden uit hun huizen gehaald en naar gereed staande bussen gebracht die hen in de ochtend van 3 oktober naar het doorgangskamp Westerbork brachten. Alleen ernstig zieken bleven achter. Diezelfde nacht zijn eveneens alle mannen uit de werkkampen naar Westerbork gebracht waar zij werden herenigd met hun gezinnen en ouders. Vervolgens werden de meeste Joden binnen een paar weken naar de vernietigingskampen in het Oosten getransporteerd en daar vermoord. Coevorden is hierdoor in bijna één klap al zijn joodse inwoners kwijt geraakt.