Lesbrief 1: Kinderen met een ster

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 6 miljoen Joden en 5 miljoen Roma, Sinti, gehandicapten, homoseksuelen en politieke tegenstanders van het naziregime vermoord. Het getal van 6 miljoen vermoorde Joden, de Holocaust, is nogal abstract en veel mensen kunnen zich daar weinig bij voorstellen. Om kinderen te leren wat het kan betekenen om als ‘anders’ of als ’minderwaardig’ te worden bestempeld, kan deze lesbrief voor de groepen 7 en 8 worden gebruikt. Door met voorbeelden te komen van de betekenis van anti-Joodse, ofwel beperkende, maatregelen voor Joodse kinderen in hun eigen woonplaats.

U kunt het museum met de hele klas bezoeken door een afspraak te maken voor de maandag, dinsdag, woensdag hele dag of donderdagmorgen en vrijdagmorgen op: info@synagoge-coevorden.nl

Lesbrief: Kinderen met een ster

Lesbrief 2: Louis van Coevorden

Louis van Coevorden was een gewone Joodse jongen die tijdens de oorlog weigerde om zich over te geven aan de nazi’s en uit Nederland vertrok. Hij werd Engelandvaarder om de nazi’s vanuit de lucht te bevechten. Zijn tocht door België, Frankrijk en Spanje was zwaar en vol gevaren.

Na de oorlog helpt hij mee om Israël op te bouwen. Hij werkt bij de burgerluchtvaartmaatschappij El Al en vliegt de nazi Adolf Eichmann, die verantwoordelijk is voor het vermoorden van 6 miljoen Joden, vanuit Argentinië naar Israël. Daar komt Eichmann voor de rechtbank.

Over deze bijzondere man is een boek geschreven en een lesbrief voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. De lesbrief is te downloaden op deze site. Een bezoek met de klas aan het synagoge-museum is aan te vragen via: info@synagoge-coevorden.nl

Lesbrief: Louis van Coevorden.