Kristallnacht tentoonstelling (2018/2019)
Op zaterdag 10 november 2018 is de tijdelijke tentoonstelling over de Kristallnacht geopend door mevrouw Daniëlla Köster, Gesamtbürgermeister van Emlichheim en de heer Bert Bouwmeester, burgemeester van Coevorden.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond in Nazi-Duitsland de Reichspogrom ofwel de Kristallnacht plaats. De term Kristallnacht verwijst naar de vele gesneuvelde ruiten van Joodse huizen, synagogen en winkels. Aanvankelijk meldde het nazi-regime dat 267 synagogen in brand waren gestoken, grofweg 7500 winkels waren verwoest en 92 Joden waren vermoord. Recent onderzoek toont echter aan dat de cijfers vele malen hoger liggen. Zo gaat men tegenwoordig uit van meer dan 1.500 vernielde synagogen, 400 vermoorde Joden en er werden grofweg 30.000 Joodse mannen naar concentratiekampen gedeporteerd. Ook veel Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Deze explosie van antisemitisch geweld was het begin van de volledige uitsluiting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese Joden. Hiermee vormt de Kristallnachtherdenking bij uitstek een gelegenheid om stil te staan bij het verleden en blijvend te waarschuwen tegen vormen van antisemitisme, racisme en uitsluiting in de huidige maatschappij.

Er is een korte film te zien in de synagoge over deze progrom en er is een boekje uitgegeven over dit thema. Zowel de film als het boekje zijn in de Nederlandse als in de Duitse taal. De tentoonstelling en de film zijn nog tot en met april 2019 te zien.

<< Terug