Over uiteenlopende onderwerpen die gerelateerd zijn aan het Joodse leven in Coevorden en omgeving zullen twee keer per jaar op de bovenverdieping van de rabbi woning tijdelijke tentoonstellingen worden ingericht.

30 fotogravures van Jozef Israëls
Jozef Israëls (1824-1911) wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. De lof voor Israëls werd nogmaals bevestigd toen in 1904 zijn 80e verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Ter gelegenheid ontving hij op deze feestelijke dag een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken, uitgegeven door de drukkerij De Gebroeders E.& M. Cohen uit Nijmegen. De fotogravures zijn ter beschikking gesteld door de Stichting Erfgoed Jozef en Isaac Israëls.

30 fotogravures zijn van 18 juni tot en met 24 september te zien in het synagoge-museum te Coevorden.

Weer even thuis
Vanaf zondag 15 mei tot en met zondag 17 juli 2022 is het Thoraschild, dat in 1919 door Philip en Helena Roos-Witgensteiner aan de Joodse gemeente Coevorden is geschonken, te zien in het synagoge-museum. Nadat de Joodse bevolking in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 uit hun huizen is weggevoerd, zijn alle voorwerpen uit de synagoge gehaald. Dit schild is in 2006 geveild bij Sotheby’s en kwam in Amerika terecht. Daar werd het opnieuw geveild in november 2021. Het is nu eigendom van het Drents Museum te Assen die het schild in 2023 wil opnemen in hun vaste collectie.

Bij het onthullen van het schild sprak Julius Roos uit Amsterdam zijn waardering uit dat dit kleinood weer teruggehaald is naar Nederland en nu in Coevorden is te zien.

Hieronder  vindt u informatie over de wisseltentoonstellingen van voorgaande jaren.

Engelandvaarder en Eichmann-ontvoerder (2022)

Mystiek  van het Hebreeuws (2021)

De bevrijding van de concentratie- en vernietigingskampen (2020)

Mechajee Hameetiem (2019)

Kristallnacht tentoonstelling (2018/2019)

Tentoonstelling Drentse Synagogen (2018)