Over uiteenlopende onderwerpen die gerelateerd zijn aan het Joodse leven in Coevorden en omgeving zullen twee keer per jaar op de bovenverdieping van de rabbi woning tijdelijke tentoonstellingen worden ingericht.

Weer even thuis
Vanaf zondag 15 mei tot en met zondag 17 juli 2022 is het Thoraschild, dat in 1919 door Philip en Helena Roos-Witgensteiner aan de Joodse gemeente Coevorden is geschonken, te zien in het synagoge-museum. Nadat de Joodse bevolking in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 uit hun huizen is weggevoerd, zijn alle voorwerpen uit de synagoge gehaald. Dit schild is in 2006 geveild bij Sotheby’s en kwam in Amerika terecht. Daar werd het opnieuw geveild in november 2021. Het is nu eigendom van het Drents Museum te Assen die het schild in 2023 wil opnemen in hun vaste collectie.

Bij het onthullen van het schild sprak Julius Roos uit Amsterdam zijn waardering uit dat dit kleinood weer teruggehaald is naar Nederland en nu in Coevorden is te zien.

Engelandvaarder en Eichmann-ontvoerder
Louis van Coevorden, een gewone jongen in een ongewone tijd
Louis van Coevorden, geboren in 1919, is de zoon van Ernst van Coevorden en Rachel Vos. Hij is een heel gewone jongen met een open vriendelijk gezicht. Toen het Duitse leger Nederland binnenviel, had Louis totaal geen vertrouwen in de nazi’s. Hij besluit tegen hen te gaan vechten vanuit Engeland. Tijdens zijn vlucht via België, Zwitserland, Frankrijk en Spanje ondervindt hij veel gevaren, maar het lukt hem Engeland te bereiken. Daar volgt hij een opleiding tot navigator. Bij terugkomst in Nederland ontdekt hij dat veel van zijn familie en vrienden zijn vermoord tijdens de Holocaust. Hij besluit naar Palestina te vertrekken, maar om Palestina binnen te komen met zijn jonge gezin moet hij opnieuw op een illegale manier de grens oversteken. Als hij in Palestina aankomt, helpt hij de jonge staat Israël te verdedigen tegen Arabische aanvallen. Daarvoor smokkelt hij wapens uit de Balkan. Als navigator en organisator helpt hij daarna de nationale vliegmaatschappij El Al op te richten en krijgt hij diverse leidinggevende functies binnen dit bedrijf. En dan, eind jaren 1950 wordt Eichmann gevonden in Argentinië en wil de staat Israël hem voor het gerecht hebben. Israël heeft echter geen landingsrechten in Argentinië en aan Louis, die ondertussen de naam Yehuda Shimoni heeft aangenomen, wordt gevraagd om samen met de Mossad een plan te bedenken om Eichmann te ontvoeren.

Het gelijknamige boek is te koop in het synagoge-museum.

Hieronder  vindt u informatie over de wisseltentoonstellingen van voorgaande jaren.

Mystiek  van het Hebreeuws (2021)

De bevrijding van de concentratie- en vernietigingskampen (2020)

Mechajee Hameetiem (2019)

Kristallnacht tentoonstelling (2018/2019)

Tentoonstelling Drentse Synagogen (2018)