In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 is bijna de gehele Joodse bevolking uit Drenthe weggevoerd naar de vernietigingskampen in het Oosten. Dit jaar zijn er twee tentoonstellingen ontwikkeld die gewijd zijn aan de voormalige Joodse inwoners van Drenthe. De tentoonstellingen zijn te zien tot 15 mei 2023.

Kinderen met een ster
In de huidige gemeente Coevorden woonden in 1942 36 Joodse kinderen, 33 daarvan zijn vermoord tijdens de Holocaust. De tentoonstelling laat vooral aan kinderen zien wat er kan gebeuren als je als ‘anders’ wordt bestempeld. In de Tweede Wereldoorlog gebeurde dat met Joodse kinderen. Zij moesten met een gele ster op hun kleding lopen, mochten niet meer naar hun eigen school en niet meer met hun niet-Joodse vriendjes en vriendinnetjes spelen. Vanaf de tweede helft van 1942 werden de meeste Joodse kinderen, samen met hun ouders, naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor getransporteerd. Daar werden zij vermoord in de gaskamers. Er is ook een lesbrief voor de groepen 7 en 8 van de basisschool ontwikkeld en daarom is de tentoonstelling ook geschikt voor klassikaal bezoek. De lesbrief is te downloaden op onze website.

Dit waren uw buren
In de tentoonstellingsruimte staan 21 huizen opgesteld met foto’s en verhalen van 21 Joods-Drentse gezinnen. Van deze gezinnen zijn ook de genealogieën uitgezocht en van sommige families zijn voorwerpen en documenten te zien.

Via een verhalenzuil zijn de verhalen van deze 21 families te lezen of te beluisteren op de eigen telefoon of tablet, met koptelefoon. Dit alles om corona-proof te blijven. Ook is de apparatuur te leen in het museum en zijn koptelefoontjes te koop. Tot slot is op de verhalenzuil nog een verhaal te beluisteren van de commandant van de marechaussee die de Joodse bevolking in Coevorden uit hun huizen heeft gehaald.