Tentoonstelling Drentse Synagogen
Op zaterdag 23 juni is de nieuwe tentoonstelling ‘Drentse synagogen, toen en nu (1799-2018)’ geopend door de commissaris van de Koning, mevrouw Jetta Klijnsma. Drenthe heeft in totaal waarschijnlijk achttien (huis)synagogen gehad waarvan nu nog zes gebouwen staan. De voormalige synagogen in Assen en Hoogeveen worden nu gebruikt als christelijke kerk, het gebouw in Veenhuizen is omgebouwd tot kantoor, de gebouwen in Emmen en Zuidlaren worden nog gebruikt voor gebedsdiensten en de voormalige synagoge te Coevorden is nu in gebruik als ‘museum en Verhalen Centrum over de joodse bevolking in Drenthe en de grensstreek’.

In de tentoonstelling zijn niet alleen foto’s te zien van de Drentse synagogen, maar ook voorwerpen die afkomstig zijn uit de voormalige synagoge te Assen. Deze voorwerpen zijn in bruikleen afgestaan door het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Tevens is een kopie van de gevelsteen uit de voormalige synagoge te Borger te bewonderen. In het bijbehorende tentoonstellingsboekje staat de bouwgeschiedenis van de synagogen beschreven en de moeizame weg die de joodse dorpsbewoners vaak moesten bewandelen om hun synagoge te kunnen bouwen. Het boekje kost € 6,- en is te koop in de synagoge of te bestellen via info@coevorden-synagoge.nl. Indien het boekje moet worden opgestuurd worden er portokosten gerekend.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 29 december 2018.

Van het tentoonstellingsboekje van de vorige tentoonstelling zijn nog een aantal exemplaren te koop. In dit boekje staan de verhalen beschreven van de Joodse mensen die zijn weggevoerd en vermoord. Het boekje is te koop in de synagoge voor € 5,-

<< Terug