Op zaterdag 18 juni 2022 is de tentoonstelling ‘30x Jozef Israëls’ in het synagoge-museum Coevorden geopend door Prof. Dr. Chris van Weel, een nazaat van Israëls. Hij gaf een lezing over de familiegeschiedenis en de fotogravures die op de tentoonstelling getoond worden. De tentoonstelling is nog te zien tot 25 september 2022.

Jozef Israëls (1824-1911) wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. De lof voor Israëls werd nogmaals bevestigd toen in 1904 zijn 80e verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Ter gelegenheid ontving hij op deze feestelijke dag een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken, uitgegeven door de drukkerij De Gebroeders E.& M. Cohen uit Nijmegen. Een versie van deze map is nu in het bezit van prof. dr. Van Weel die ze ter beschikking stelt aan het synagoge-museum Coevorden, waar dertig gravures te zien zijn.

Israëls is van Joodse afkomst en in Groningen geboren, maar hij had een sterke band met Coevorden omdat zijn vrouw de kleindochter is van de in Coevorden geboren Aleida Mozes van Coevorden. Vanaf zijn elfde jaar kreeg hij les van landschapschilder Jacob Bruggink, van de Academie Minerva te Groningen. Op zijn achttiende ging hij in de leer bij J. A. Kruseman en J.W. Pieneman in Amsterdam en van 1845 tot 1847 woonde hij in Parijs waar hij het romantische historieschilderen leerde.

In 1871 werd Den Haag zijn woonplaats en leidden zijn voorstellingen van eenvoudige mensen, vooral uit het vissersleven van Zandvoort en Katwijk aan Zee, tot zijn roem. De sfeer van zijn werken is overheersend. Een van zijn eerste vissersschilderijen uit 1856 was Langs moeders graf. Naast zijn visserswerken en landschappen schilderde hij ook thema’s uit het judaïsme, zo als Joodse bruiloft uit 1903, die van zijn Joodse afkomst getuigen.

Foto’s: Bep Houwen.