De Open Monumentendagen van 2019 waren een groot succes voor de synagoge te Coevorden. Meer dan 100 mensen bezochten in het weekend van 14 en 15 september de synagoge, waarvan de zaterdag de meeste bezoekers opleverde.

Het thema van dit jaar was ‘plekken van plezier’ en daaraan was in de synagoge veel aandacht besteed. Ondanks het feit dat de renovatie nog steeds volop bezig is en de mooie, 140 jaar oude vloer daarom is afgedekt, werden de bezoekers bij binnenkomst op een gezellige manier welkom geheten. Er waren schilderijen van vrijwilligers opgehangen en een bos bloemen vrolijkte de entree verder op. In de voorkamer van de rabbi-woning stonden lekkere Joodse hapjes en drankjes klaar en de liefhebbers konden de recepten meenemen. In de sjoel werd Jiddische muziek gedraaid en er was een doorlopende diavoorstelling te zien over alle activiteiten van de afgelopen twee jaar in de synagoge.

Op de vrouwengalerij konden de bezoekers zelf meewerken om een schilderij, naar een voorbeeld van Chagall, in te verven. Ook kon er kennis worden genomen van de levensloop van deze grote Joodse kunstenaar en lagen er boeken vol met afbeelden van zijn kunstwerken uitgestald. In de vernieuwde achterkamer boven was aandacht besteed aan activiteiten voor de jeugd: ze konden er naar spookjes luisteren, ze lezen of een kleurplaat maken.