Op zondag 1 oktober 2023 is de tentoonstelling ‘Nationaal-Socialistische Tirannie in de Noordelijke grensstreek’ geopend. Circa 40 mensen waren bij opening aanwezig en luisterden geboeid naar de diverse lezingen. Burgemeester Thomas Berling van Nordhorn vertelde hoe de nazi’s hun terreur uitoefenden tijdens de Kristallnacht in 1938. Ook in Nordhorn werd de synagoge vernield, werden de ramen van Joodse inwoners vernield en Joden mishandeld en naar een gevangenkamp afgevoerd.

Daarna ging Wim Hogeboom in op het ontstaan van de nazi-terreur in Duitsland, de bouw van de 15 Emslandkampen en de behandeling van de gevangenen vanaf 1933. De gevangenen schreven een lied ‘Die Moorsoldaten’ dat uitdrukte dat zij bleven strijden tegen onrecht. Na 1940 werden de Emslandkampen vooral gebruikt voor het opsluiten van krijgsgevangenen waarbij duizenden Russische soldaten het leven verloren en in massagraven terecht zijn gekomen. In Gedenkstätte Esterwege is veel informatie over de kampen en een bezoek is zeker de moeite waard.

Burgemeester Renze Bergsma van Coevorden benadrukte de naoorlogse samenwerking tussen Nordhorn en Coevorden. Deze stedenband bestaat nu al 60 jaar. Daarna opende hij officieel de tentoonstelling die tot 21 april 2024 is te zien in het Synagoge-museum te Coevorden.