2018 is goed begonnen voor de voormalige synagoge. Op donderdag 25 januari 2018 overhandigde het Stedelijk Museum Coevorden (SMC) een aantal zaken die SSC voor twee jaar in bruikleen kreeg. Het zijn veelal attributen die hebben toebehoord aan de Joodse gemeenschap in Coevorden. Het betrof drie mezoeza’s met of zonder kokertje, een sjechita (joods ritueel slachtmes), een houten bord dat oorspronkelijk in de synagoge hing met daarop Hebreeuwse Bijbelteksten of gebeden uit circa 1800-1942. Dit bord is dus met recht weer terug waar het hoort. Maar ook een houten bord met de tekst “Verboden voor Joden” uit de Tweede Wereldoorlog dat toen was aangebracht op alle openbare gebouwen zoals café’s, restaurants, parken, etc. Maar ook nog een tegeltje met een Hebreeuwse tekst waarvan de vertaling luid: “Gezegend hij die binnenkomt” en een groot vel Victor Levie Postzegels dat als herden.

Van Henk Gies en Ger Kleis kreeg SSC een Tzedakah. Dit is een collecte doosje die in elke sjoel aanwezig was om muntjes in te doen uit rechtvaardige liefdadigheid voor de armen onder de kille. Ze komen voor in hout, papier en zilver. De tzedakah die SSC heeft gekregen komt uit Israël en is door een vakman in sterlingzilver in filigrain techniek gemaakt omstreeks 1950.

Van Bep Houwen kreeg SSC een hoge Zwarte hoed. De hoed was door haar grootvader gekocht bij de firma Potsdammer die een zaak in de Friesestraat had. Het geschenk was nog geheel compleet met doos en borsteltje en was voor het laatst gedragen door haar vader bij de begrafenis van wethouder Donker.

De voormalige synagoge krijgt ook regelmatig boeken en CD’s/DVD’s voor de eigen bibliotheek en met alle schenkingen is het bestuur erg blij.