Zondag 27 augustus heeft Rabbijn Shmuel Katz uit Amsterdam een lezing gehouden voor een bijna volle synagoge, over de symboliek in de quilts van Marlène Sanders. Het geheel werd muzikaal omlijst met viool door dhr. Peter de Leeuw.

De middag opende Rabbijn Katz met het blazen op de hoorn (Sjofar). Het was 81 jaar geleden dat op deze hoorn voor het laatst werd geblazen in de Synagoge van Coevorden.

Op een enthousiaste manier wist Rabbijn Katz de mensen te boeien. Rabbijn Katz noemde de quilts een kruising tussen kunst en diepe wetenschap. Hij benoemde o.a. de samenhang tussen de quilts. Zo zijn er drie quilts waarbij de Messias centraal staat en vier quilts met het thema: ‘Geef nooit op”. Daarnaast werden de Hebreeuwse letters uitgelegd, alles heeft diepe betekenis. De quilts vertellen ons het verhaal van de volmaaktheid en het bovennatuurlijke.

Deze kunstuitingen en de wetenschap erachter maakt dat Rabbijn Katz vindt dat deze quilts bij elkaar moeten blijven. De Rabbijn sloot de interessante en bijzondere middag af met het zingen van het Israélisch volkslied.