Donderdag 16 februari, om 19.30 uur, vertelt schrijfster Janne IJmker in het Synagoge-museum over haar boek Wij hadden het leven lief.

Entree € 7,50, inclusief koffie/thee, vrienden van SSC € 5,00. Aanmelden via: secretaris@synagoge-coevorden.nl

Drenthe van 1942 vormt het decor van Janne IJmkers roman Wij hadden het leven lief. De titel is veelzeggend voor de inhoud van het boek: ogenschijnlijk onschuldig, maar de werkelijkheid blijkt weerbarstiger te zijn. En dat is ook meteen waar het boek mee begint: ‘Mijn moeder heeft de werkelijkheid verdraaid’. Als boerenmeisje ontmoet Riekie een Joodse dwangarbeider uit een werkkamp in de buurt. De vriendschap die ontstaat, wordt ruw verbroken als Samuel onverwacht naar Kamp Westerbork moet. Jaren later interviewt Riekie’s dochter haar moeder over het leven in oorlogstijd. Veel gegevens kan de interviewer terugvinden, maar het herinneringsvermogen van de moeder blijkt niet altijd betrouwbaar.

Janne IJmker is geboren in het Drentse Tiendeveen en groeit op in een gezin van vijf kinderen. Kort na haar geboorte verhuist het gezin naar Utrecht en later naar Houten. Na haar studie aan de Pedagogische Academie in Gouda is ze jarenlang lerares op een basisschool.